Niskowęglowodanowy deser chia z owocami leśnymi
Czego potrzebujesz?
- 300 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30%
- 100 ml mleka roślinnego (np. ryżowego)
- 4 łyżki nasion Chia
- 1 łyżka ksylitolu
- Maliny i borówki
- Orzechy nerkowca
Jak to zrobić?
Do dużego słoika wlej śmietankę/mleczko kokosowe i mleko. Następnie dodaj nasiona Chia i ksylitol. Zamknij słoik i wstrząśnij. Po kilku minutach wstrząśnij ponownie. Włóż słoik do lodówki na ok. 2h (w międzyczasie 1-2 razy wstrząśnij).
Po upływie dwóch godzin do pucharków wrzuć kilka malin i borówek. Następnie przełóż masę ze słoika i ponownie wrzuć borówki i maliny. Tak przygotowany deser włóż jeszcze na parę godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj nerkowcami :)
Komentarze
Prześlij komentarz