Niskowęglowodanowy deser chia z owocami leśnymi



Czego potrzebujesz?

  • 300 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30%
  • 100 ml mleka roślinnego (np. ryżowego)
  • 4 łyżki nasion Chia
  • 1 łyżka ksylitolu
  • Maliny i borówki
  • Orzechy nerkowca

Jak to zrobić?

Do dużego słoika wlej śmietankę/mleczko kokosowe i mleko. Następnie dodaj nasiona Chia i ksylitol. Zamknij słoik i wstrząśnij. Po kilku minutach wstrząśnij ponownie. Włóż słoik do lodówki na ok. 2h (w międzyczasie 1-2 razy wstrząśnij).

Po upływie dwóch godzin do pucharków wrzuć kilka malin i borówek. Następnie przełóż masę ze słoika i ponownie wrzuć borówki i maliny. Tak przygotowany deser włóż jeszcze na parę godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj nerkowcami :)



Komentarze

Popularne posty